Фото: МВС

Як відбувається евакуація з Херсонщини: останні дані (оновлюється)

Станом на 9 червня у Херсонській області триває масова евакуація населення та тварин. На заваді стає сильна течія, а також обстріли російськими військовими.

Про це повідомили в Міністерстві внутрішніх справ України.

Відомо, що жителів Херсонської області евакуюють до Київської, Черкаської, Миколаївської, Рівненської, Вінницької, Закарпатської, Волинської, Одеської та Чернівецької областей. TrueUA публікує останні дані щодо евакуації Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС.

ХРОНІКА
9 червня

13:31 На Херсонщині відомо про загибель чотирьох людей, на Миколаївщині — однієї особи. Ще 13 вважаються зниклими безвісти. Нині в Херсонській області фактично підтоплено 48 населених пунктів, звідки евакуювали 2 412 осіб. У Миколаївській області затоплено 23 населених пункти, звідти евакуйовано 825 осіб. 


10:22 Станом на ранок підтоплено 46 населених пунктів, зокрема й 14 — на тимчасово окупованій території. Нижче по Дніпру, по руслу річки Інгулець відбувається підняття рівнів води. Загалом у Херсонській області у зоні підтоплення опинилося близько 600 кв.км території, з яких 30% — правий берег.


09:59 Херсонська ОВА просить волонтерів з човнами, які планували долучитися до рятувальної операції у підтоплених районах, утриматися від відвідування міста. Все через постійні російські обстріли та погіршення безпекової ситуації в Херсоні.


09:15 У Херсоні вода тримається на відмітці 5,35 метра. За вечір вода впала на 20 сантиметрів. У 32 населених пунктах Херсонщини затоплено 3624 домівки. Евакуйовано — 2352 людини та близько 550 тварин.

ХРОНІКА
8 червня

18:56 Воїн Збройних сил України віддав своє життя, рятуючи жителів затопленої Херсонщини. Трагедія сталась у середу, 7 червня. Український військовий Володимир Кавуліч був начальником координаційного штабу добровольчого формування "Феміда" у складі 124-ї бригади територіальної оборони.


17:59 В Олешках люди масово потерпають через підрив Каховської гідроелектростанції. У місцеву лікарню надходять тіла потонулих жителів. До медзакладу 8 червня привезли вісім тіл.


16:06 Із зон лиха вдалося евакуювати 2 154 особи, зокрема 120 дітей.


15:33 Організація Об'єднаних Націй негайно сформує в Запоріжжі та Херсоні групи, які направлять на постраждалі окуповані території лівобережжя для надання гуманітарної допомоги та евакуації людей. Це відбудеться лише за умови забезпечення Росією безпечного проїзду на окуповані території.


15:11 Волонтери, які допомагають евакуювати людей у Херсоні, потрапили під обстріл. Російські війська обстріляли район Корабельної площі в Херсоні просто під час евакуації жителів затоплених районів. 


13:55 До Олешківської лікарні вже доставили 30 людей з переохолодженнямКількість загиблих достеменно встановити неможливо. На території громади перебуває 1162 дитини, з них 157 — діти дошкільного віку.


13:07 Через підтоплення в Херсонській області відключено від електроенергії близько 20 тисяч споживачів.

11:20 Президент України Володимир Зеленський приїхав із робочою поїздкою в Херсонську область. На координаційній нараді щодо ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС обговорили, зокрема, й питання евакуації цивільного населення із зон лиха. Президент показав кадри переправи, на якій здійснюється евакуація населення з підтоплених територій.


09:20 Небезпечні території на Херсонщині покинули 1 999 людей, найбільше врятували з мікрорайону Карабан — 1496 осіб.


07:56 Мешканцям окупованих Олешок російські військові не дозволяють самостійно евакуюватися із міста. Населений пункт вже затоплено на 90% після підриву Каховської ГЕС у Херсонській області.

ХРОНІКА
7 червня

21:20 Стало відомо про трьох загиблих людей від повені у тимчасово окупованих Олешках. 


19:12 Сім'ю в Олешках, якій військові передавали воду з дрона, вдалося врятувати. Це зробили українські військові. На оприлюднених кадрах із дрона видно, як жінка із дітьми вже перемістилась у човен. Ще недавно сім'я була змушена вилізти на дах будинку, щоб врятуватись від потопу.


16:46 Україна шукає шляхи для звільнення не лише жителів правого берега Дніпра, а й лівого. Там, на тимчасово окупованих територіях, окупанти "провалили евакуацію".


16:28 Місто Гола Пристань Херсонської області йде під воду. За словами місцевих жителів, ніякої евакуації окупанти не здійснюють, людей навіть не випускають з міста.


15:35 Володимир Зеленський заявив, що від масштабної повені страждають тисячі тварин у зонах затоплення. За його словами, українці роблять й будуть робити все, щоб врятувати кожне живе створіння.


15:26 У МВС повідомили, що на Херсонщині підтоплено 29 населених пунктів, із них 19 — на підконтрольній Україні території, а 10 — під тимчасовою окупацією. Евакуйовано понад 1560 людей. 


13:45 Правоохоронці отримали перші виклики щодо трьох осіб, які зникли безвісти на Херсонщині.


11:05 Жителі мікрорайону Корабел у Херсоні уночі чекали на рятувальників і волонтерів на дахах будинків та автівок.


09:26 У Херсоні після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції продовжує підійматися рівень води. За ніч у місті вода піднялася на п'ять-шість метрів. Рятувальники на човнах визволяють заблокованих у власних квартирах людей. Вже звільнили близько 30 жителів. У місті триває евакуація. Багато вулиць в Херсоні вже перекрито, до деяких місць вже неможливо під’їхати. Цієї ночі почало підтоплювати Білозерську громаду, до якої вчора вода ще не дійшла.

6 червня

20:16 Кабінет міністрів утворив спецкомісію, яка буде займатися ліквідацією наслідків підриву Каховської гідроелектростанції. Керівником призначено міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка.


17:55 Внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції повністю затоплено зоопарк "Казкова діброва" у Новій Каховці. Внаслідок інциденту загинули майже усі тварини.


16:56 Після теракту на Каховській гідроелектростанції відбулось затоплення філії компанії "Нібулон", що розташована під селищем Козацьке Херсонської області. Власника сільськогосподарської компанії Олексія Вадатурського вбила російська ракета у липні 2022 року.


16:45 Не всі місцеві жителі погоджуються покидати рідні домівки в Херсонській області. Жителі затопленого мікрорайону Корабел у Херсоні намагаються врятувати своїх та сусідських тварин.


16:00 У Херсоні розгорнуто п’ять пунктів для того, щоб люди могли там перебувати перед евакуацією до інших населених пунктів. У пунктах надання допомоги населенню працюють психологи Служби порятунку. Також створено резерв сил і засобів ДСНС для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.


15:35 Станом на 15:00 рятувальники, поліція та волонтери евакуювали близько 1 300 людей із Херсонської області. За попередньою інформацією, наразі підтоплено 13 населених пунктів на правому березі Дніпра та понад 260 будинків. Органи місцевої влади продовжують проводити евакуаційні заходи в зонах підтоплення. Також здійснюється оповіщення за допомогою гучномовців.


14:20 Внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції у зонах підтоплення в Херсонській області фіксують підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками.


13:40 Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що рівень води у Каховському водосховищі продовжує знижуватись і вже впав майже на 1,5 метра. Якщо рівень води опуститься нижче 12,7 метра, ситуація буде критичною.


11:59 Рашисти з артилерії обстріляли поліцейських під час евакуації мешканців Херсона. Двоє херсонських поліцейських отримали осколкові поранення.


11:54 Президент Володимир Зеленський провів термінове засідання ради національної безпеки та оборони після підриву окупантами Каховської ГЕС. Він доручив провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища. За його словами, до евакуації залучені всі служби, військові, уряд, Офіс президента.

За словами президента, на засіданні РНБО погоджено комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти Росію до відповідальності за цей теракт.


11:11 У МВС повідомили, що вже евакуювали 742 людини. Йдеться про жителів Херсонської області, які проживають на правому березі Дніпра. Ситуація ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває, а це своєю чергою унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи. Громадяни пояснили, як самостійно дістатися безпечних районів Херсонщини.


10:12 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що через підрив росіянами Каховської гідроелектростанції під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів. Триває евакуація населення.


07:22 Вночі російські терористи підірвали дамбу Каховського водосховища. На Херсонщині розпочинається евакуація населення. Йдеться про такі населені пункти, як: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон — острів Корабел. Мешканців закликали зібрати речі першої потреби та чекати автобуси для евакуації. 

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції.

Після деокупації Херсонщини ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

Нагадаємо, у мережу потрапило відео, як люди на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області благають про допомогу. На кадрах із дрона видно, як жінка із дітьми сидить на даху затопленого будинку. Пізніше стало відомо, що військовим із 406-ї бригади вдалося дроном передати родині пляшки з водою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 
Війна, 09.06.2023 13:36